Hrana ima vrlo važan i velik utjecaj na naše zdravlje, a toga često nismo svjesni. Dakle, nezdrava i brza hrana povećava rizik od razvoja određenih bolesti. Također, poznato je da zbog nedostatka vlakana i visoke razine masnoće probavni problemi muče mnoge.
Neredovita stolica, točnije zatvor jedan je od problema. Osoba može imati manje od tri stolice tjedno i imati problema s pražnjenjem stolice. Zatvor mogu pratiti simptomi poput nadutosti, bolova u trbuhu ili nelagode. Nije isključeno da kod nekih osoba prijeđe u kronično stanje koje zahtijeva liječničku pomoć.
3 uobičajena razloga za zatvor:
Dehidracija: Pijenje dovoljno tekućine važno je za učinkovitiji rad vlakana u našem probavnom traktu, a nedovoljno tekućine može uzrokovati zatvor.
Nedostatak tjelovježbe: Nedostatak tjelesne aktivnosti ili dugotrajno sjedenje mogu usporiti probavni sustav i uzrokovati zatvor. S druge strane, redovito vježbanje pokreće crijeva.
Povećan unos vlakana: Povećanje unosa vlakana jedući više voća, povrća i cjelovitih žitarica je sjajno, ali ga morate polako povećavati i piti puno tekućine kako biste izbjegli zatvor
Također, mnoge namirnice mogu uzrokovati zatvor zbog visokog udjela masnoće, niskog udjela vlakana ili one koje djeluju dehidrirajuće. Ispostavilo se da određena hrana može biti krivac za sporu probavu.
11 namirnica koje uzrokuju zatvor
• Crveno meso
• Japanska jabuka
• Kolači i torte
•Čips
• Mlijeko
• Čokolada
• Pomfri
• Dijetalne pločice
• Alkohol
•Tijesto
•Bijeli kruh